2005. godina

Verica Peacock (1930. - 2014.) iz Harlowa - gostovanje - 24. lipnja

"Sparkovi" dvori

Verica Peacock je rođena u Zagrebu. Nakon drugog svjetskog rata, sa šesnaest godina, došla je k majci u Englesku i - ostala tamo. Kako pri dolasku nije znala ni riječ engleskog, najprije je naučila jezik, zatim se školovala i - zaposlila kao učiteljica engleskog (i njemačkog) jezika! Udala se za engleskog džentlmena Grahama Peacocka, dobila englesko državljanstvo, dobila djecu i unuke. Živi u Harlowu pored Londona. Članica je "Sparka".

Obiteljskim, prijateljskim i poslovnim vezama zauvijek je vezana za Englesku ali "Sparkovcima" je izjavila: "Kad začujem hrvatski jezik, hrvatsku pjesmu, opet sam Hrvatica! Englesku volim ali Hrvatsku jednostavno obožavam!"

Piše poeziju, kratke priče, novinske članke, pjesme za djecu, haiku... Nagrađivana je. Izdala je autobiografski roman "The Find". Prevodila je hrvatske pisce na engleski.

U goste "Sparku" je došla na poziv prijatelja Ivice Smoleca. Došla je, naravno, s Grahamom s kojim je nerazdvojna.

Na tribini smo čitali njene pjesme i odlomke iz "The Find" (Otkriće), u engleskom originalu, a za tu prigodu smo ih i preveli na hrvatski. Pjevale su "Plešanke", čuvao ih je Turopoljski banderij. Poklonili smo joj "Monografiju grada Velike Gorice", cvijeće, licitarsko srce, knjige...

Događaj je prikazan na televiziji i objavljen u časopisu "Reporter".

Predsjednica Đurđa Parać, banderijanci i Verica Peacock.

Verica i Graham Peacock u društvu članica KUD Pleso.