x

Neke od aktivnosti Udruge i njenih članova.

2007. godina

Godišnja skupština "Sparka" - 28. siječnja

Godišnja izborna i izvještajna Skupština Udruge umjetnika "Spark" Velika Gorica održana je u prostorijama Udruge.

Dnevni red bio je:

1. Izbor radnih tijela Skupštine

2. Izvješće verifikacijske komisije (utvrđivanje broja prisutnih na temelju potpisne liste)

3. Izvješće o radu Udruge u 2005. i 2006. godini

4. Izvješće o financijskom poslovanju Udruge u 2005. i 2006. godini

5. Rasprava o izvješćima i njihovo usvajanje

6. Izbor predsjednika Udruge i dva dopredsjednika

7. Izbor novih članova upravnih tijela Udruge

8. Donošenje Programa rada za 2007. godinu

9. Slobodna riječ – pitanja i prijedlozi

Nova (stara) predsjednica Udruge je Đurđa Parać. Dopredsjednici su Josip Filipović i Dražen Jančić.

Upravni odbor: Đurđa Parać, Josip Filipović, Dražen Jančić, Marica Filipović, Ana Plehinger, Željka Cvetković, Zorica Krznar Blagec, Gordana Gerhardinger Šipek, Drago Trumbetaš, Veronika Prvonožec, Jasenka Borovina – Kiki

Nadzorni odbor: Zvonko Knežević – predsjednik i Sonja Smolec i Mirjana Marković – članovi

Sud časti: Ivica Smolec – predsjednik i Vera Brigljević i Stjepan Vitez – članovi

Tajnica: Veronika Prvonožec

Rizničarka: Ana Plehinger

Počasna predsjednica: Željka Cvetković

Usvojen je program rada za 2007. godinu

  • izdavanje Zbornika radova članova Udruge uz financijsku potporu Zagrebačke županije
  • posjeta svim gradovima Zagrebačke županije, sa izložbama slika i recitalima poezije
  • izdavanje Kataloga slika članova Udruge koji bi također financirala Zagrebačka županija
  • aukcija slika članova Udruge

Prema planu rada Udruge za 2005. godinu vidljivo je da su od tada ostvareni mnogi od planiranih zadataka – tiskanje knjiga članova, izložbe, bilten je prerastao u časopis, oblikovane su stranice Udruge na internetu, itd.

Tajničko izvješće o radu Udruge u 2005. i 2006. godini

 Tijekom 2005. godine održali smo 28 tribina. Nastupili smo na tribini zagrebačke Udruge pisaca "August Šenoa", u Lekeniku na svečanosti za Majčin dan i na RTL radiju iz Lekenika, Goričkim večerima, Turopoljskim spominkima i Danima turopoljske obnove, Susretu velikogoričkih pisaca; kao Udruga smo zastupljeni u "Ljetopisu grada Velike Gorice 2005." a autor sažetka o našem djelovanju je Ivica Smolec. U istom ljetopisu je objavljena i kratka priča Gordane Gerhardinger Šipek.

Đurđa Jandriš Parać, Rudolf Brdek i Zdenka Mlinar su objavili knjige, pri čemu je "Spark" bio izdavač Brdekovih "Turopoljskih zbilja" pa smo sudjelovali i u promoviranju knjige. U 2005. godini smo objavili 4 biltena.

Pjesma Ivice Smoleca objavljena je u Zborniku XIV festivala kajkavske lirike i glazbe u organizaciji KUD "Kustošija".

"Sparkovi" slikari Jasenka Borovina, Danka Molnar, Željko Šajh i Veronika Prvonožec imali su samostalne izložbe.

Organizirali smo likovnu koloniju u Plesu. Održali smo redovnu izvještajnu Skupštinu.

U 2006. godini smo održali 18 tribina. Objavili smo knjigu kajkavske poezije Đurđe Jandriš Parać "Turopole moje" i promovirali ju. Zorica Krznar Blagec objavila je knjigu aforizama "Vedra nota", Marija Lovreković knjigu pjesam "Put". Sonja Smolec izdala je knjigu pjesama na engleskom jeziku "Life's Echo" u SAD-u i elektroničku knjigu priča za djecu (na CD-u) "Kamen Tvrtko".

Organizirali smo natječaj za najljepšu ljubavnu pjesmu povodom Valentinova i poetski recital s proglašenjem pobjednika.

Nastupali smo na Skupštini Udruge žena Buševec, Goričkim večerima, Danu gradske četvrti Kurilovec, priredbi za svetu Luciju u Kobiliću, Turopoljskim spominkima i Skupštini udruge žena u Plesu.

Važno je istaknuti da smo svoje kajkavske pjesme objavili u časopisu "Kaj" (1-2 2006.) i u časopisu "Hrvatsko Zagorje" (3/4 2005.) koji je bio promoviran 2006. godine u Društvu "Kajkaviana" u Stubičkom Golubovcu. Nastupili smo i na promociji knjiga Božidara Prosenjaka u čijoj smo knjizi osvrta "Između srži i margine" zastupljeni u velikom broju. Također smo brojni i u nedavno objavljenom "Leksikonu suvremenih velikogoričkih pisaca".

Prošle godine je naš bilten dobio oznaku NSB-a i postao časopis pa smo objavili dva broja.

Naš autor stihova i glazbe Neven Dužević imao je poetsko – glazbenu večer u Dvorani Galženica a uglazbio je mnoge nove stihove naših članova. I naš autor Zvonko Knežević se predstavio u emisiji "Igračka vjetrova" Radio Martina. Naše članice Marija Lovreković i Sonja Smolec promovirale su svoje stvaralaštvo izvan Udruge. Željka Cvetković je nastupila u Mjesecu hrvatske knjige u Knjižnici Tina Ujevića u Zagrebu.

I Stjepan Vitez nastupao je na brojnim priredbama u Turopolju i također predstavljao svoje stihove od kojih su mnogi uglazbljeni i javno izvođeni.

U domeni slikarstva, treba spomenuti da je naš član Drago Trumbetaš u Galeriji "Kaj" imao izložbu crteža tematski vezanih uz Krležine "Balade" a u muzeju "Mimara" izložbu i prikazivanje filma o svom imaginarnom dopisivanju s Vincentom Van Goghom "Dragi Vincent".

Organizirali smo posjetu izložbi djela Van Gogha u Klovićeve dvore. Održali smo opet likovnu koloniju u Plesu.

"Sparkovo" djelovanje je bilo promovirano u emisiji "Zvuci moga kraja" RVG-a i Narodnog radija, u programu Radio Zeline i Radio Martina, u emisijama OTV-a i u časopisima Reporter i Glasnik Turopolja te na više internetskih stranica, portala, blogova i foruma.

Željka Cvetković


Financijsko izvješće Udruge za 2005. i 2006. godinu

U 2005. godini Udruga je raspolagala uglavnom sredstvima preostalim iz prethodne godine i novcem prikupljenim od članarina i prodaje biltena. Novac je korišten za slikarski materijal, uredski materijal, prostor i domenu na internetu, ugostiteljske usluge za domjenke i goste, poklone gostima i kupnju uređaja za kuhanje kave u prostorijama Udruge. Također su plaćeni troškovi slikarske kolonije održane 2004. godine.

U 2006. godini najviše sredstava smo prikupili kroz financijsku potporu grada Velike Gorice i Zagrebačke županije, zatim otkupom knjiga Đ. Parać (Turistička zajednica grada Velike Gorice, naplaćenim članarinama, prodanim biltenima i, kasnije, časopisima. Izdaci: ugostiteljske usluge i donacije, materijal za slikarsku koloniju, priprema i tiskanja časopisa, održavanje žiro računa, web usluge, pokloni i cvijeće za goste.

Ana Plehinger

U Ivanić Gradu - 1. ožujka

(POU Ivanić Grad)

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Ivanić Grad održali smo poetsko–glazbenu večer i izložbu slika svojih članova, u Domu kulture Ivanić Grad. Na izložbi su predstavljene slike koje su "Sparkovci" napravili na likovnoj koloniji prošlog ljeta na terasi restorana "Barba Niko" na Plesu.

U glazbenom dijelu programa nastupili se kantautori Udruge Zvonko Knežević i Neven Dužević sa svojim pjesmama i s uglazbljenim stihovima "Sparkovaca" i klasika hrvatske poezije. Poeziju su recitirati autori, a priredbu je vodila Mirjana Marković.

Poezija:

Željka Cvetković, Gordana Gerhardinger Šipek, Dražen Jančić, Zorica Krznar Blagec, Mirjana Marković, Đurđa Parać, Veronika Prvonožec, Ivica Smolec, Sonja Smolec, Marina Ugrin, Stjepan Vitez, Jasna Vuga.

Slike:

Marija Balen, Jasenka Borovina Kiki, Željka Cvetković, Barica Kosić, Oto Kraml, Nataša Martinović, Danka Molnar, Milan Nadinić, Đurđa Parać, Liba Peršinović, Verica Prvonožec, Drago Trumbetaš, Nevenka Vlašić.

Na večeri nakon priredbe "Sparkovcima" se pridružio i gradonačelnik.

Sonja Smolec - "Kamen Tvrtko" - 6. ožujka

(OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica)

U Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Velikoj Gorici je predstavljena elektronička knjiga (na CD-u) za djecu "Kamen Tvrtko" autorice Sonje Smolec. CD je izdan u nakladi Udruge umjetnika "Spark".

"Kamen Tvrtko" je niz priča koje opisuju pustolovine jednog malo neobičnog kamena. Tvrtko može razgovarati, razmišljati, bojati se, ukratko, može skoro sve što možemo i mi. Samo, naravno, ne može hodati. Ipak, on često mijenja mjesto boravka, iako ne svojom voljom, i posvuda pronalazi nove prijatelje.

Priče su ukrašene ilustracijama Veronike Prvonožec i likovnim prilozima učenika ove škole koji su slikarskim alatima dočarali Tvrtkove zgode i nezgode.

Nakon govora autorice, učenici su predstavili publici svoja glumačka i pjevačka umijeća. Zatim su pročitali jednu priču uz istovremenu projekciju ilustracija s CD-a.

Kad je službeni dio programa završio, dok je autorica davala intervju za medije i pisala posvete, sudionici i gosti okrijepili su se sokovima i slatkišima. Promocija je protekla u vrlo ugodnoj i toploj atmosferi zahvaljujući najviše angažmanu profesorice glazbenog odgoja i voditeljice knjižnice.

U Kloštar Ivaniću - 31. ožujka

(Konoba Agapa, Kloštar Ivanić)

Predstavili smo se uz zagrebačku udrugu "Vjekoslav Majer" i domaćine, prozaiste, pjesnike i slikare "Književnog kluba Otoka Ivanić".

Susret, nazvan "Ljubavne..." je besprijekorno organizirala pjesnikinja Brankica Butković, uz asistenciju g. Balenovića, u konobi "Agapa". Tridesetak umjetnika se predstavilo auditoriju sa po nekoliko biografskih i bibliografskih podataka i svojom poezijom.

"Sparkovce" su predstavili predsjednica Đurđa Parać, Ivica Smolec, Veronika Prvonožec, Gordana Gerhardinger Šipek, Zorica Krznar Blagec, Višnja Sever, Jasna Vuga i kantautor Neven Dužević s uglazbljenim stihovima velikana hrvatske poezije.

Nakon službenog dijela programa nastavilo se s upoznavanjem i druženjem uz gitare i pjesmu.

Ovo je bilo, nakon "Sparkove" poetsko – glazbene večeri s izložbom slika članova Udruge prije mjesec dana u Ivanić Gradu, drugo ovogodišnje predstavljanje "Sparka" izvan Velike Gorice.

     

        

Goran Beus Richembergh: Velika Gorica kao regionalno kulturno središte?

(Članak iz časopisa "Spark" br. 14., lipanj 2007.)

Velika Gorica je grad kojega šira javnost još uvijek ne percipira relevantnim kulturnim središtem. Dio razloga za to svakako leži i u činjenici da je naš grad dugi niz godina razvijan kao spavaonica ili tek predgrađe Zagreba kao moćne hrvatske metropole. Kad je Velika Gorica stekla status grada, posve se odvojivši od Zagreba u Zagrebačku županiju, nije joj na ruku išlo ni to što, iako njen najveći grad, nije postala i upravnim središtem Županije. Ipak, relevantnost lokalne kulturne scene u širim okvirima, prije svega regionalnim ne stječe se nužno upravnom ulogom. To prije svega ovisi o kvaliteti i raznolikosti kulturne produkcije te o snazi i sinergijskome učinku njenih kulturnih stvaralaca i kulturtregera. Nije, dakle, dovoljno u svojim memorabilijama zlatnim slovima upisivati velikane poput Franje Lučića ili Augusta Šenoe da bi se stekao placet kulturne relevantnosti. Za to je potreban širok i čvrst most ka suvremenim poetikama te nezadrživo, stalno živo i razigrano kulturno stvaralaštvo koje istražuje i prelazi granice očekivanoga.

Pročitajte cijeli članak

Ivica Smolec u emisiji "Igračka vjetrova" Radio Martina - 26. kolovoza

(Radio Martin, Dugo Selo)

U društvu šarmantne voditeljice Gordane Makar Ivica Smolec je proveo dva sata recitirajući svoju poeziju i - pričajući o "Sparku".
Predstavio se kolažem pjesama na standardnom hrvatskom i na zagrebačkom kajkavskom i s ponekom na engleskom jeziku. I po tematici su pjesme bile raznovrsne: ljubavne, socijalne, refleksivne, vesele, tužne, očajne...

                  

PROMOCIJA KNJIGE PJESAMA - 18. rujna

Gordana Gerhardinger Šipek : "Putovanje duše" 

(Društveni dom Pleso)

U toplom i ugodnom ambijentu, pred više od sto ljudi, u Društvenom domu Pleso u Velikoj Gorici održana je promocija prve zbirke pjesama Gordane Gerhardinger Šipek, u organizaciji "Sparka".

Knjiga je izdana u nakladi "Spark". Ima 130 stranica formata A5, tvrdi uvez, i sadrži devedesetak pjesama, od čega je četvrtina na njemačkom jeziku. Knjigu krasi tridesetak, uglavnom obiteljskih, fotografija.

O knjizi su govorile recenzentice Đurđa Jandriš Parać i Željka Cvetković i urednik Ivica Smolec. Autorica se je na kraju zahvalila na pomoći pri realizaciji knjige i na prisustvovanju njenoj promociji.

Svjetski poznata umjetnica Marija Mlinar pratila je na harfi vokal Filipa Severa i recitacije pjesama iz predstavljene knjige. Mirjana Marković recitirala je pjesme na hrvatskom a Kristina Plehinger na njemačkom jeziku.

Zbor KUD-a "PLESO" otpjevao je nekoliko tradicionalnih turopoljskih i drugih pjesama uz asistenciju Sandre Kulier a Stjepan Vitez recitirao je nekoliko svojih poskočica.

Mnogi gosti koji su malo zakasnili pratili su priredbu stojeći jer su sva sjedeća mjesta bila popunjena. Među gostima nalazili su se i Tomislav Jakić, savjetnik predsjednika Hrvatske za vanjsku politiku, zamjenik gradonačelnika našeg grada Goran Beus Richembergh, Burkhard Affeld iz njemačkog veleposlanstva u RH, Boško Zenić sa Katedre za povijest filozofije na FFZG te brojne druge ugledne osobe iz našeg kulturnog i gospodarskog miljea.

Nakon službenog dijela promocije uslijedilo je druženje uz domjenak, uz glazbenu pratnju Zvonka Kneževića.

    

Lijevo: Autorica, recenzentice Đurđa Parać i Željka Cvetković, urednik knjige Ivica Smolec.

Desno: Gordana Gerhardinger Šipek

Gore: Publika.

    

Lijevo. Sandra Kulijer i zbor "Plešanke".

Desno: Domjenak nakon promocije.

Copyright © 2015. Udruga umjetnika "Spark" | Sva prava pridržana