2009. godina

Promocija: "Suvremeno pučko pjesništvo Turopolja", Marija Kovačević i Stjepan Vitez, 17. veljače

Promocija: "Zatajena", Valentina Vukman Zelić i pjesničko-glazbena večer, 18. ožujka

Natalija Cajić - susreti s Terezom Kesovijom - travanj

Šenoini dani

"Lice ruže", Javorka Pangerčić, 7. srpnja

Gostovanje Jozefine Lada, 20. rujna

Antologija "Hvaljen budi, Gospodine moj - Sveti Franjo u hrvatskom pjesništvu", rujan

Otvorenje izložbe HLD-a "Kist naš svagdašnji", 1. listopada

Turopolski spominki, 3. listopada

Đurđa Parać na "Matičinom četvrtku" - 15. listopada

Promocija knjige "Buđenja / Erwachen" Milana Ilića - 20. listopada

Željka Cvetković na "Matičinom četvrtku" - 29. listopada

Promocija: "Pušači i nepušači", Dragutin Trumbetaš, 14. studenog

Promocija: "Epigrami i drugi zapisi", Zorica Krznar-Blagec, 17. studenog

Promocija: "Umjetnost u Vukojevcu", grupa autora, 21. studenog

Glazbeno-dramski igrokaz za djecu "Vila u vrtu patuljaka", 29. studenog

XVIII festival kajkavske lirike i glazbe "Kaj u Kustošiji", 29. studenog

Promocija knjige - 17. veljače

Marija Kovačević i Stjepan Vitez: "Suvremeno pučko pjesništvo Turopolja"

(Dom kulture, Buševec)

Knjiga pjesama Marije Kovačević i Stjepana Viteza je tiskana u nakladi "Sparka", na inicijativu i uz veliki entuzijazam i angažman urednice Ljubice Pernar Robić.

Na početak

Poetsko-glazbena večer s promocijom knjige pjesama "Zatajena"
Valentine Vukman Zelić - 18. ožujka

(Dom kulture - dvorana "Galženica", Velika Gorica)

"Sparkovka" Valentina Vukman Zelić je na promociju svoje knjige doletjela iz Dubrovnika.

Na lijevoj slici (desni stol):

Autorica zbirke Valentina Vukman Zelić, predsjednik Društva pjesnika "Antun Ivanošić" Zal Kopp koji je napisao osvrt na Valentinine pjesme, predsjednica "Sparka" Đurđa Parać i ilustratorica knjige Liba Peršinović Levi.

Dolje, lijevo: Riječ autorice

Desno: Publika

Natalija Cajić – susreti s Terezom Kesovijom - travanj

(Novi Sad, Bled, Dubrovnik, Zagreb)

Naša članica Natalija Cajić iz Novog Sada, mlada profesorica i novinarka, još od djetinjstva obožava pjesme koje pjeva Tereza Kesovija.
Napisala je priču "Priča za Terezu" o svojoj želji da i osobno upozna legendarnu pjevačicu. Želja joj se konačno ispunila, na Terezinom koncertu u Sloveniji, na Bledu, 6. travnja 2009. godine.
Samo tri tjedna nakon toga, Natalija je doputovala u Zagreb, na osobni Terezin poziv, da prisustvuje velikom koncertu u Lisinskom. Tereza ju je pozvala na pozornicu, predstavila ju, izljubila, i omogućila joj da pozdravi zagrebačku publiku.

Ovu divnu djevojku, lijepu i dušom i vanjštinom, intervjuirala je njena matična kuća Radio Televizija Vojvodina, za emisiju prvog programa "Naši stranci".

Na video isječcima možete čuti i vidjeti što je Natka pričala o svojoj priči, o Terezi, o utiscima sa svojih posjeta Dubrovniku i Zagrebu, o tome kako je dočekana u Zagrebu, pa čak i o uredniku ovih stranica Ivici Smolecu.

Šenoini dani - 19. i 20. svibnja

(Velika Gorica)

Sve o ovoj manifestaciji pogledajte ovdje.

Trideset jednu fotografiju sa "Šenoinih dana" možete vidjeti ovdje.

Javorka Pangerčić - zbirka poezije "Lice ruže" - 7. srpnja

(Bjelovar)

"Sparkovoj" Bjelovarčanki Javorki Pangerčić je 7. srpnja izašla iz tiska knjiga poezije "Lice ruže". Promocija je održana u Bjelovaru, 29. rujna, na Dan grada.

Javorkin izvještaj s promocije:

Bilo je lijepo, bilo je opušteno, bilo je ruža i bilo je puno, puno pjesama. Mladen Medar me je predstavio i vodio večer.

(...)

Prije same priredbe dala sam kratki intervju za HRT koji će se emitirati za Bjelovarsku panoramu a biti će i prilog za emisiju iz kulture. Pitanja su bila: Zašto pišem o ružama i zašto se tako kasno javljam s prvom zbirkom? Snimali su i za lokalni radio „Terezija“.

(...)

Preuzela sam mikrofon i počela recitirati. Jednu, drugu, treću. Vidjela sam kako se njihova lica preobražavaju, lagano smiješe i pažljivo, pažljivo prate svaku izvedbu. Taj trenutak davanja sebe kroz pjesmu i osjećaj da si primljen kod onog drugog je ono što me u potpunosti ispunjava i mogu sa sigurnošću kazati: Da, ja sam sretna! Slijedio je drugi ciklus, pa treći.

(...)

Potom su uslijedile čestitke, ruže, potpisivanje u knjigu. Baš mi je to dobro išlo.

(...)

Tina je u jednom trenutku rekla: Javorka se kasno javlja sa svojom zbirkom pjesama ali one su u njoj dozrijevale cijelog života. Istina je to!
Toplo Vas sve pozdravlja Vaša Javorka!

Jozefina Lada - gostovanje - 20. rujna

("Sparkovi" dvori)

Vukovarska pjesnikinja predstavila se u razgovoru a njene je stihove čitala pjevačica Sanja Grčić iz Zagreba.

Uz recitirane smo stihove slušali i malog Davida Solomona na saksofonu a raspoloženi Stjepan Vitez otpjevao je jednu pjesmu.

Sjećanje na ovo lijepo druženje kvare samo loše fotografije koje su snimane kamerom iz mobitela.

Antologija

"Hvaljen budi, Gospodine moj - Sveti Franjo u hrvatskom pjesništvu"

(Izdanje "Alfa", Zagreb, rujna 2009.)

Ova značajna knjiga tiskana je povodom 800. godišnjice utemeljenja Franjevačkog reda.

U antologiju je uvršten i sonet člana "Sparka" Ivice Smoleca "Priroda i stvorovi" te pjesma počasnog člana Božidara Prosenjaka "Naš mali brat iz Asiza", uz Marka Marulića, Augusta Šenou, Silvija Strahimira Kranjčevića, Antuna Gustava Matoša, Dragutina Tadijanovića, Enesa Kiševića, Roku Dobru, Tomislava Marijana Bilosnića i mnoge druge.

"Sveti Franjo u hrvatskom pjesništvu"

Podaci o knjizi

Nakladnici:

ALFA, Zagreb i Vijeće Franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

Urednici:

mr. Božidar Petrač, glavni urednik,

dr. sc. Nevenka Videk,

dr. sc. Vladimir Lončarević

Predgovori:

fra José Rodríguez Caraballo

fra Milan Lončar

Božidar Petrač

Knjiga je tvrdog uveza, s predgovorima ima 730 stranica.

Dimenzije knjige su 248X175mm.

Na početak

Otvorenje izložbe slika "Kist naš svagdašnji"

Hrvatskog likovnog društva - 1. listopada

Galerija "Kristofor Stanković", Gradska vijećnica, Ulica Ćirila i Metoda br. 5., Zagreb)

U najreprezentativnijoj galeriji u Zagrebu profesor Milan Ilić otvorio je ovu izložbu HLD-a. Kao i na otvorenjima svih drugih njihovih izložbi u zadnje dvije godine, svečanost su obogatili sam Milan Ilić i "Sparkovac" Ivica Smolec poezijom, te drugi "Sparkovac", Neven Dužević, pjesmom uz gitaru.

Turopolski spominki - 3. listopada

(Društveni dom, Dubranec)

I ove su godine održani u Dubrancu. Organizatoru, Plemenitoj opčini turopolskoj i svima prisutnima svoju poeziju su podarili Stjepan Vitez, Željka Cvetković (čije pjesme je recitirala Vlasta Zaloker), Nevenka Vlašić, Sonja Smolec, Đurđa Parać, Gordana Grehardinger Šipek, Zorica Krznar-Blagec i Ivica Smolec.

Đurđa Parać na "Matičinom četvrtku" - 15. listopada

(Muzej Turopolja, Velika Gorica)

Velikogorički ogranak Matice hrvatske organizira četvrtkom kulturne događaje u Muzeju Turopolja. Sezona je otvorena predstavljanjem pjesnikinje Đurđe Parać, predsjednice "Sparka" i članice MH.

Promocija knjige "Buđenja / Erwachen" Milana Ilića - 20. listopada

(Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Zagreb)

Na promociji ove knjige poezije govorio je i "Sparkovac" Ivica Smolec a pjevao i svirao drugi član Udruge Neven Dužević.

Lijeva slika: glumac Dubravko Sidor, recenzent Branimir Bošnjak, Ivica Smolec, autor Milan Ilić i urednica Mirjana Šigir.

Desna:slika: sasvim desno Neven Dužević.

Željka Cvetković na Matičinom četvrtku - 29. listopada

(Muzej Turopolja, Velika Gorica)

I druga "Sparkova" pjesnikinja, Željka Cvetković, predstavila se u ciklusu "Turopoljski pjesnici".

Ovdje možete pogledati još jedan video isječak s te priredbe.

Promocija knjige - 14. studenog

Dragutin Trumbetaš: "Pušači i nepušači"

(Društveni dom Kuče)

Knjiga opisuje život na turopoljskom selu poslije drugog svjetskog rata, politička i kulturna zbivanja, razloge zbog kojih su se mnogi odlučili krenuti u "gastarbajterstvo" u Njemačku.

Govorili su predsjednik Mjesnog odbora Kuča, Dragin prijatelj Z. Čunčić koji je s njim dugo radio u Njemačkoj, župan POT-a Franjo Kos i autor, član Udruge, Drago Trumbetaš.

Nastupile su i mažoretkinje te pjevački zbor iz Kuča.

Promocija knjige - 17. studenog

Zorica Krznar-Blagec: "Epigrami i drugi zapisi"

(Dom kulture - dvorana "Galženica", Velika Gorica)

Osim epigrama, u knjizi su i njeni neizbježni aforizmi, malo poezije te pisma koja joj je sin pisao iz vojske. Autorica ovu knjigu posvećuje upravo svom sinu i ostaloj obitelji pa ta posveta objašnjava šarenilo i lepršavost sadržaja. Tu su i ilustracije Dragutina Dubravčića protkane humorom i nekoliko obiteljskih fotografija.

Kroz program je vodila Vlasta Zaloker a govorili su urednik Ivica Smolec, recenzentica Đurđa Parać, ilustrator Dragutin Dubravčić i autorica Zorica Krznar Blagec. Fragmente iz knjige publici su predstavili Dražen Jančić i Mirjana Marković, mali scenski nastup izveo je Stjepan Vitez.

Pjevala su "Turopoljska zvona" te Zvonko Knežević uz gitaru.

Promocija knjige - 21. studenog

Grupa autora: "Umjetnost u Vukojevcu"

(Društveni dom Gornji Vukojevac)

Za tiskanje ove knjige zaslužna je nekolicina entuzijasta, promotora Vukojevca. Prvenstveno, urednica Renata Tunjić i lektorica i recenzentica Ivanka Tičarić. Predstavljeni su autori, stanovnici ovog sela, koji do sada nisu objavljivali svoje radove u tiskanom obliku: članica "Sparka" Nevenka Žinić i Stjepan Sever pjesmama, Branka Pešut – Kocijan poezijom i grafikom te Otto Siebers kolažom kratke proze.
U ugodnoj, toploj atmosferi lijepe dvorane Društvenog doma, pred zavidnim brojem slušatelja, govorili su Renata Tunjić, Ivanka Tičarić i dožupanica Sisačko-moslavačke županije Mira Harcet. Autori su pročitali ponešto od svojih radova a ugodnom ambijentu pridonijele su i pjevačice iz Izvorne folklorne grupe (IFG) "Tamburica".

Svečanosti su prisustvovali i "Sparkovci" Stjepan Vitez, Zvonko Knežević, Zorica Krznar-Blagec, Zdenka Mlinar i Ivica Smolec.

Slijeva: Stjepan Sever, Branka Pešut - Kocijan, Nevenka Žinić, Mira Harcet, Renata Tunjić, Ivanka Tičarić, Otto Siebers.

Glazbeno-dramski igrokaz za djecu "Vila u vrtu patuljaka" - 29. studenog

("Sparkovi" dvori)

Dramska grupa zagrebačkog Centra za kreativni rad "Sineki, tateki, dedeki..." izvela je glazbeno-dramski igrokaz "Vila u vrtu patuljaka" autorice Sonje Smolec. Uz vilu i patuljke, pojavili su se i Sveti Nikola i Krampus. Svi oni, osim Krampusa, dijelili su prisutnoj djeci tijekom programa plišane poklone. Bilo je i kolača i sokova.

U grupi su bili Nikolina Podravec i Petra Pekica (vile), Gordan Vičić, Mak Martinović i Anja Matanović (patuljci), Ivan Aleksa (Sveti Nikola), Nikolina Boričević (Krampus), Željko (gitara), Lora Pavletić (klavijature).

Predsjednik Centra za kreativni rad Gordan Hosni razveselio je djecu u liku Djeda Mraza a na kraju programa je ovu dobro posjećenu priredbu uljepšao i Neven Dužević s gitarom.

Kostime i dekoracije napravili su izvođači sami, većinu Nikolina Podravec. Dekoraciju zastora napravila je "Krampusica" Nikolina Boričević.

Na početakk

XVIII festival kajkavske lirike i glazbe "Kaj u Kustošiji" - 29. studenog

(Centar za kulturu "August Cesarec", Zagreb)

Na svečanosti koju tradicionalno vodi Zvonko Špišić svake godine nastupi i neko poznato ime s estrade. Ove godine pjevala je Sanja Doležal. Nastupili su i KUD Kustošija, KUD iz Stenjevca te podmladak KUD-a iz Markuševca.

Između petnaestak pjesama predstavljene su i dvije Ivice Smoleca, "Janica draga, bi te nekaj pital" i "Sonet o Zagrebu i meni". Stihove su čitali Evica Kreber Pile i Zvonko Novosel.