2014. godina

„Pišem ti pismo“... Natječaj za naj pismo
(10. svibnja 2014. – Gradska knjižnica Velika Gorica)

I proljeće 2014. bilo je vrijeme za već tradicionalni Natječaj za naj pismo koji Gradska knjižnica Velika Gorica, u suradnji s Hrvatskom poštom, raspisuje povodom Svjetskog dana pisanja pisama, a koji se širom svijeta obilježava 11. svibnja.

Tema ovogodišnjeg natječaja bila je ljubav..., ali ne bilo kakva! Trebalo je napisati ljubavno pismo svojem omiljenom književnom liku! Dakle, tema Natječaja bila je: Moja knjiška ljubav.

„Tu zaista nema pravila: gotovo svi su barem jednom u životu izgubili tlo pod nogama i razum u glavi zbog neodoljivog junaka ili junakinje, divili se potajno nečijoj hrabrosti ili ljepoti koji se nisu mogli mjeriti ni sa čim stvarnim, jer ono što izmaštamo uvijek je bolje i ljepše od onoga što nas okružuje. Zato se ovoga proljeća prisjetite razloga zbog kojih ste doslovce gutali svezak za sveskom neke sage ili pak po nekoliko puta posezali za istim naslovom kako biste mogli knjiški voljeti – uzmite olovke u ruke, pred sebe stavite list papira i napišite lijepo ljubavno pismo – poručili su zainteresiranima djelatnici GK Velika Gorica.

Među pet ravnopravnih dobitnika priznanja i nagrada, za napisano pismo A. G. Matošu, našla se i članica Udruge umjetnika „Spark“ Velika Gorica Zdenka Mlinar koja je u tu „igru“ ušla pod pseudonimom djevojačkog prezimena. Tako je umjesto Zdenke Mlinar priznanje i nagradu GK Velika Gorica te hrvatskih pošta primila Zdenka Tomić.

No, bilo kako bilo, Sparkovci su svojoj članici Zdenki Mlinar čestitali na nagradi i poželjeli joj još puno dobro napisanih pisama i proznih uradaka koji će biti pohvaljeni od onih kojima budu povjereni na „ocjenjivanje“.

Kako činjenice nikada nisu suvišne, slijedi i mala niska fotografija nastalih u Središnjem odjelu GK Velika Gorica 10. svibnja 2014. godine, koja će možda potaknuti više naših članova na pisanje proze kojom će se Udruga moći ponositi.

Svi pozvani su stigli, još samo konačan dogovor organizatora i „saga“ o Naj pismu može početi.

Uobičajeno, prva na redu je uvodna riječ ravnateljice Knjižnice, Katje Matković Mikulčić...

...pa riječ predsjednice žirija, Nade Mihoković Kumrić...

...a potom su uslijedila i čestitanja, darivanja, čitanja i upiranja prstom u domišljato izložene koverte...

...te neizostavno i radosno zajedničko fotografiranje organizatora i sudionika Natječaja – se razme!

Napisala: Z&M
Foto: Zdenko Mlinar

Goričke večeri 2014. – „Sparkov“ poetsko-glazbeni recital (31. svibnja 2014.)

Kako Udruga umjetnika „Spark“ Velika Gorica već tradicionalno sudjeluje u programu Goričkih večeri, tako je i ove godine organiziran poetsko-glazbeni recital u dvorani Galženica na Trgu Stjepana Radića.
U programu su sudjelovali: Zvonko Knežević, i kao glazbenik i kao poeta, zatim Dražen Jančić, Stjepan Detelić Banski, Zorica Krznar Blagec, Marica Odrčić, Vesna Fabijanov, Lucija Horvat, Zdenka Mlinar, Ivica Smolec te Josip Šipek, klavirska izvedba.
Zbog neuobičajeno ranih poslijepodnevnih sati, bila je slaba posjećenost, no to „Sparkovce“ nije obeshrabrilo te su, kao i uvijek, recital odradili s poštovanjem i ljubavlju. Kao da je puna dvorana.
I fotografije u amaterskoj izvedbi su zakazale, što ne bi trebalo biti razlogom da ih se odričemo. Jer kažu neki: „Đe'š se, bolan, svoga odreć'!“ :)

Vlasta Zaloker, najava...,

...Zvonko Knežević, poezija...,

...Zdenka Mlinar, poezija i Zvonko Knežević, glazbena podloga...,

Zorica Krznar Blagec, poezija i aforizmi...,

...Stjepan Detelić Banski, poezija...,

...Dražen Jančić, poezija...,

...Ivica Smolec, poezija...,

...

Vesna Fabijanov, poezija...,

...te Lucija Horvat, kao voditeljica. :)

I još Zvonkove glazbe...

...pa klavirske izvedbe Josipa Šipeka

...pa fotkanja...,

...nakon čega je red i za druženje uz mali domjenak.

lipnja 2014.
Napisala: Zdenka Mlinar
Foto: Ivica Mlinar

Sv. Nikola u Kobiliću – „Sparkov“ poetsko-glazbeni recital i darivanje djece (5. prosinca 2014.)

Udruga umjetnika „Spark“ Velika Gorica je i 2014. godine, u dogovoru sa svojim dugogodišnjim članom Stjepanom Vitez, organizirala poetsko-glazbeno gostovanje povodom blagdana sv. Nikole i nadolazećih božićnih blagdana. Gostovanje je nazvano „Sveti Nikola u Kobiliću“, a održano je 5. prosinca u prostorijama Društvenog doma Kobilić.
U ime „Sparka“, pozivu su se odazvali: Zorica Krznar Blagec, Gordana Gerhandinger Šipek, Dražen Jančić, Vlasta Zaloker, Zdenka Mlinar te sveprisutni Stjepan Vitez, ali i najmlađe „Sparkovke“, učenice I. razreda OŠ „Eugen Kumičić“ Vanessa Vitez i Lucija Horvat.
Gošće i gosti večeri bili su: članice Pjevačkog društva „Turopoljke“ te članice Pjevačkog zbora „Voce Libera“, pod vodstvom prof. Amele Jančić Priganica, zatim, zagrebački kantautor i pjesnik Neven Dužević i velikogorički klavirist Josip Šipek. Ova velika niska imena, koja su sudjelovala u ovoj svečanosti, pokazatelj je da je program uistinu bio i bogat i svečan.
Nije izostao ni odaziv djece s roditeljima (ili roditelja s djecom), što nam je i bio cilj, a ulaskom u dvoranu sv. Nikole, u pratnji napasnog i crnog Krampusa, sva su djeca umukla. Već uobičajeno (iako ovo djeca ne smiju znati), dobrog sv. Nikolu utjelovio je Stjepan Vitez, a zločestog Krampusa Drago Trupčević.
No, ubrzo se doznalo da su sva djeca, cijelu godinu, bila jako dobra i da nema potrebe da ih Krampus stavi u svoju vreću i odnese. Zato ih je sv. Nikola darivao slatkišima i poželio im sretne, zdrave i blagoslovljene nadolazeće blagdane.
Dakako, nije izostao ni domjenak, te su gosti i posjetitelji večer završili uživajući u ćakuli i prigodnom domjenku. Više u nastavku: