x

 

 

Valentinovo 2012

Natječaj za najljepšu ljubavnu pjesmu

 

 

Rezultati natječaja

Tri nagrađene pjesme

Svečanost proglašenja najuspješnijih i dodjela priznanja

Dojmovi s priredbe1

 

 

Rezultati natječaja

 

Prijavio se 61 autor. Nijedna pjesma nije diskvalificirana.

Članovi prosudbenog odbora ocjenjivali su samostalno, nije bilo nikakvih sastanaka niti usuglašavanja mišljenja. Ocjenjivali su bez pritiska jer su znali samo nadimke (šifre) autora.

U ocjenjivačkom odboru bili su: Željka Cvetković, Sonja Filipović, Mirjana Marković, Đurđa Parać i Ivica Smolec. Rezultate (zbroj dodijeljenih bodova i poredak sudionika) je 26. veljače obradila predsjednica žirija Veronika Prvonožec.

 

 

1. Marino Badurina, Rijeka, "Vječna" (33 boda)
2. Slavica Sarkotić, Lekenik, "U grobu me ne traži, draga" (32 boda)
3. Anđelka Korčulanić, Split, "Čardak ljubavi" (31 bod)

4. Živko Prodanović, Zagreb, "Pismo prijatelju" (30 bodova)
4. Mirjana Jurić, Kaštel Štafilić, "Ne znači da te manje volim" (30 bodova)
4. Ante Budimir, Klokočevac, "Otisci" (30 bodova)
4. Ankica Bistrović, Koprivnica, "Slutnja" (30 bodova)
5. Diana Rosandić, Rijeka, Hrvatska, "Čekajući te" (29 bodova)
5. Ljiljana Lukačević , Ivanec, "Obećanje" (29 bodova)
5. Ivan Picer, Peteranec, "Nemirna labudice" (29 bodova)
5. Sonja Agata Bišćan , Zagreb, "Dijelovi duše" (29 bodova)


Slijede: Silvija Butković i Evica Kraljić (6. mjesto), Tonka Lovrić i Maja Geček Jelić (7. mjesto), Franjo Kašik i Siniša Matasović (8. mjesto), Đurđa Vukelić Rožić, Mirjana Miljković, Iva Damjanović, Ivanka Mijić, Željko Crnić i Sretna Mabić (9. mjesto) i Višnja Sever (10. mjesto).

Prva tri mjesta osvojila su diplomu, umjetničku sliku nekog od članova "Sparka" i knjigu. Autori rangirani od 4. do 10. mjesta osvojili su tiskano priznanje i knjigu.

Ostalim sudionicima natječaja zahvaljujemo na odazivu i želimo godinu u kojoj će plamtjeti i dalje stara, sretna ljubav, a ako je nemaju, neka se razbukta nova.


Na početak


2


1. mjesto

(Marino Badurina, Rijeka)


Rođen 1990. godine u Rijeci, a do šeste godine živio na Rabu. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Rijeci. Student 4. godine Filozofskog fakulteta u Rijeci (Hrvatski jezik i književnost i Povijest ). Povremeno je sudjelovao na školskim literarno-dramskim natjecanjima (LiDraNo, Čakavčići pul Ronjgi...) U slobodno vrijeme čita, sluša glazbu, posjećuje kazališne predstave, koncerte i pomalo piše. Nada se da će u budućnosti možda objaviti i neku zbirku pjesama.Vječna


Tvoja je tuga usidrena
i tvoja noć je zaustavljena u pokajničkom letu.
Nisu te skršile tuđe bure
i tvoje trepavice zauvijek su ovlažene tihom jutarnjom rosom.
Krvavi su obrazi tvojeg srama
i zanosno su poškropljene tvoje grudi.
Nosila si vjeru drugima, prateći mjesečeve zalaske
darivala si svoje vrućine, umatala ih plavetnilom neba.
Hladnoću si čuvala za sebe, drhteći u vlakovima bez odredišta,
vraćala si se opijena kišom, nazebla od tišine,
ranjena šutnjom. Tvoji krikovi su ostali zapleteni, nečujni,
i tvoj spas je predan morskoj pjeni, iščezloj s prvim dodirom obale.
Ugrijala si svoj jad, utopila ga praznim suzama
i nastavila igrati ludo izgubljenu igru na ploči vječnosti.
Neka se bez stida ogoli i zasja tvoja duša, ja ću je čuvati
i bit ćeš ona koja živi i kada te nema...


2. mjesto

(Slavica Sarkotić, Lekenik)


Slavica Sarkotić rođena Komar, Turopoljka je iz Vukojevca Donjeg. Piše i objavljuje od djetinjstva. Do sada objavila osam knjiga: tri knjige kratkih priča, dvije knjige poezije, jednu knjigu pjesama za djecu, jednu zbirku poezije na kajkavskom i jednu haiku zbirku. Zastupljena u četrdesetak zbornika s raznih recitala. Dobitnica više književnih nagrada. Pjesme su joj uglazbljene. Dobitnica je jedne od nagrada grada Siska za doprinos književnosti. Radi kao inženjerka medicinske citologije u O.B."Dr.Ivo Pedišić", Sisak.U grobu me ne traži, draga


U grobu me ne traži draga
Jer tamo mene nema
Ja sam u kiši koja te ljubi
Ja sam u srni koja drijema

Ja sam u polju koje cvate
U zraci sunca u pjevu ptice
I u vjetru koji ti krišom
Blijedo i sneno miluje lice

Noću te gledam pazim na djecu
Neviđen lagan gazim po vodi
Da ja sam onaj što ti se čini
Kako povazdan uz tebe hodi

Stoga me draga ne traži u grobu
I kada sunce prošeće sobom
Okreni mu lice i budi hrabra
Kamo god ideš ja idem s tobom


3. mjesto

(Anđelka Korčulanić, Split)


Anđelka Korčulanić (rođ. Vranjić) rođena je 3. kolovoza 1956. god u Splitu. Završila je ekonomsku školu i radila kao sekretarica i računovođa u nekoliko poduzeća. 2004. godine otišla je u Kanadu a 2010. godine se vratila u Split. U tom periodu je napisala najviše pjesama. Njena je inspiracija more s kojim se intenzivno družila na otoku Ugljanu i na Bahamima gdje je, odlazeći u više navrata, provela ukupno dvije godine. Poeziju je počela pisati još u mladosti, ali sve do 2007. god. to su bili samo intimni zapisi.

Piše i prozu u formi kratke priče. S pričom "Maslačak" osvojila je 3. mjesto na natječaju Matice Hrvatske ogranak Velika Gorica za 2011.god. Pjesme su joj tiskane u nekoliko zbornika. Sudjelovala je na Večerima čakavske poezije u Kukljici 2009. i 2010. god. Njena prva tiskana zbirka pjesama je "Stih u boji mora". Član je udruge "Jutro poezije".Čardak ljubavi


Od mog se daha noćas
povijaju u tebi zelene trave,
iz čahure dudova svilca
izvlačim niti za potku svojih snova,
a osnovu za tkanje
u tvojim očima već imam.
Pod krilo kondorovo unosim srce prepelice,
sa željom što treperi ispod struka
k'o paperje usplahireno
vjetrom pristiglim s juga.

U koritima nestrpljivih ruku
tople bujice krvi
obuzdavamo uzajamno.

Voćka sam
cijepljena netom iskovanim
sjajnim zlatnicima riječi,
glava mi okrunjena mjesečinom
a moje tijelo, rasadnik tvojih poljubaca,
lebdi
između probuđene zemlje i platna neba
s krupnim uzorkom zvijezda
u ovom čardaku što ljubav se zove,
s crvenim svjetlom u prozoru
pod kojim noćas cvjetaš –
kako li već cvjetaju pjesnici,
kao sunovrati u proljeće.Na početak


3


Glazbeno-pjesnička večer s predstavljanjem pobjedničkih pjesamaSvečanost s recitalom nagrađenih i pohvaljenih pjesama održana je u nedjelju, 1. travnja u 18:00h, u Gradskoj vijećnici u Velikoj Gorici, u Pučkom otvorenom učilištu, Zagrebačka 37.Pjesnike i druge goste pozdravila je predsjednica Udruge umjetnika "Spark" Vlasta Zaloker a zatim je vođenje priredbe preuzela Sonja Smolec, koja je i čitala pjesme autora koji nisu željeli svoju pjesmu pročitati sami ili nisu bili prisutni.

Za poeziju je značajna činjenica da smo i ovaj put imali pjesnike svih dobi, oba spola, od potpuno neafirmiranih do onih koji su već okićeni brojnim nagradama i koji su izdali i više knjiga poezije. Sudjelovali su čak i bivši članovi Udruge, Višnja Sever i Željko Crnić. Nije bilo inozemnih natjecatelja, vjerojatno zbog stjecaja raznih okolnosti kao što su kasno otvaranje ovogodišnjeg natječaja i relativno kratki rok za slanje pjesama.

Valentinovo 2012 - svečanost proglašenja - pozornica Valentinovo 2012 - svečanost proglašenja - dvorana
Nakon proglašenja pobjednika i pohvaljenih, nakon što smo odslušali sve te pjesme, predsjednica Udruge je podijelila nagrade, diplome i priznanja i zahvalila na trudu voditeljici Sonji Smolec, predsjednici žirija Veroniki Prvonožec, Ani Plehinger koja je aranžirala i pripremila poklone i sudjelovala u organizaciji večeri, tajnici Vesni Fabijanov koja joj je u tome pomagala te Ivici Smolecu.

Svakih desetak minuta atmosferu u dvorani podgrijavala je glazba. Sandra Kulier i zbor "Danice", uz gitaru Zvonka Kneževića, izvodile su prigodne poznate šlagere o ljubavi. Pridružio im se i suprug jedne od pohvaljenih pjesnikinja Đurđe Vukelić Rožić iz Ivanić Grada, gospodin Stjepan Rožić, a sa Sandrom je zaplesala predsjednica žirija Veronika.

Valentinovo 2012 - svečanost proglašenja - glazba   Valentinovo 2012 - svečanost proglašenja - glazba


Na početak


4


Dojmovi s priredbeĐurđa Vukelić Rožić (Ivanić Grad):


Od srca vam zahvaljujem na lijepim, spontanim trenucima koje ste nam pružili prilikom našeg boravka u Velikoj Gorici, a na recitalu ljubavnih pjesama s vašeg natječaja Valentinovo 2012. Kao što sam rekla i na samom recitalu, SPARK je doista mijenjao moj život, na način da je 2008. godine i moja pjesma bila među nagrađenima. Mnogo mi je to značilo i potaklo me da se više posvetim svojim lirskim pjesmama, uz haiku poeziju i humoreske koje sam objavljivala. Stoga, hvala vam vrijedni Sparkovci! Bila je to nezaboravna Cvjetnica, doista!

Siniša Matasović (Topolovac, kraj Siska):


Sve 5! Prijem, organizacija, ljubaznost... same pohvale! Iznimno cijenim vaš entuzijazam. Do sada sam tri puta sudjelovao, uvijek sam se plasirao među prvih deset, a jedini razlog da se i prethodnih godina nisam pojavio na završnoj svečanosti je što baš i nisam osobit poklonik raznoraznih ceremonija i proglašenja. Ove godine sam došao jer sam rekao sam sebi: ''Pa hajde, k vragu, bio bi red da odeš već jednom, da i na taj način iskažeš zahvalnost ljudima koji sve to organiziraju. Nije baš da si obavezan, ali nekakva pristojnost nalaže tako.''
Vaš natječaj ima specifičnu draž u tome što svaki autor može prijaviti samo jednu pjesmu. Nadam se da će natječaj opstati i narednih godina unatoč očiglednim financijskim poteškoćama. Ja ću vam svoje pjesme vrlo rado slati i ubuduće.

Mirjana Miljković, prof. (Zagreb):


Htjela bih Vama i Vašim suradnicima zahvaliti na prelijepoj pjesničkoj večeri 1. travnja. Srdačnost, ljudska toplina i ljubaznost oduševili su me. Gospođa Sandra Kulier sa svojim pratiljama učinila je ovaj susret još dostojanstvenijim i ugodnijim. Svima svaka čast!

Slavica Sarkotić (Vukojevac Donji, kraj Lekenika):


Bilo je ugodno, toplo, raspjevano.
Dodjela nagrada je i ovaj put iznjedrila podosta emocija, bila je poput ugodnog druženja obitelji ili starih prijatelja. Tome je uvelike pridonijela voditeljica priredbe, gđa Sonja Smolec, koja je i pročitala najveći dio nagrađenih pjesama. Bile su tu i članice zbora "Danica" pod vodstvom vesele Sandre Kulier koja je uspjela animirati i publiku, pa smo svi pjevali "Oko jene hiže" i "Oj ti dušo moje duše" uz gitarsku pratnju Zvonka Kneževića.
Bila je to još jedna lijepa večer u Velikoj Gorici, povela sam i dio obitelji i svi su bili razdragani. Nadam se da ću biti sudionicom ovog lijepog natječaja i dogodine.

Željko Crnić (Velika Gorica):


Zahvaljujem na lijepo organiziranoj dodjeli nagrada i na nagradi za osvojeno 9. mjesto. U pozitivnom okruženju bila mi je čast preuzeti prelijepo dizajniranu diplomu i knjigu te pročitati svoju pjesmu i pjesmu moje drage prijateljice Višnje Sever. Zahvaljujem svim prisutnim članovima Udruge, od kojih neke dugo nisam imao prilike vidjeti, kao i sudionicima koji su došli na svečanost proglašenja.

Na početakCopyright © 2015. Udruga umjetnika "Spark" | Sva prava pridržana